Joost van Dijk eerste EPA-W-geslaagde bij Hendriks SGR

Verduurzamen van vastgoed staat hoog op de agenda bij veel van onze opdrachtgevers. Om de best passende energetische maatregelen te kunnen uitvoeren én adviseren, besteden we veel aandacht aan de opleiding van onze medewerkers. Joost van Dijk mag zich inmiddels, als eerste medewerker van Hendriks SGR, EPA-W adviseur noemen. En meer diploma’s zijn op komst!

Als EPA-W adviseur breng je de energiezuinigheid van een woning in kaart, een soort nulmeting. De uitkomst is een Energie-Index-rapportage, waar de Energie-Index (EI) de mate van energiezuinigheid aangeeft. Hoe lager het cijfer, hoe beter. De EI wordt onder andere gebruikt om de huurwaarde van een woning te bepalen. En het is de basis voor advies op maat. Joost legt uit.
 
Wat leek jou zo interessant aan deze opleiding?
“Er ligt een grote uitdaging in het verduurzamen van bestaande gebouwen en daarin zijn veel interessante ontwikkelingen. Tijdens het project Hapert [SK1] in Nijmegen kreeg ik te maken met een specifiek pakket energetische maatregelen op het gebied van dak- en gevelisolatie. Dat maakte me nieuwsgierig. Door deze opleiding vind ik verdieping binnen mijn werkzaamheden.”
 
Hoe ging het studeren? Ging er veel tijd in zitten?
“Samen met Ramon van den Elzen en Wichert Spanjers ben ik deze opleiding gaan volgen. Het traject bestaat uit drie lesdagen en daarna drie examens: twee daarvan gingen over de werkzaamheden van een opnemer en één over die van een adviseur. Het was best wel pittig, maar ik had me goed voorbereid en uiteindelijk ook alles in één keer gehaald. Ramon en Wichert zijn binnenkort aan de beurt.”
 
Wat kun je met dit diploma betekenen voor klanten?
“Bij een opname kijk je in de woning of vloeren, gevels, gevelopeningen en daken geïsoleerd zijn. Ook kijk je welke installaties (bijvoorbeeld welke cv-ketel) er aanwezig zijn. En soms meet je oppervlakten in die nog niet bekend zijn op het bouwkundige tegenwerk. Deze gegevens werk je vervolgens uit om de Energie-Index te bepalen. De opname is de basis om goed te kunnen bepalen hoe we bijvoorbeeld een woning met het energielabel G kunnen aanpassen naar een B-label. Daarbij kijken we ook goed naar de strategie van de opdrachtgever en de kosten van verschillende scenario’s. Op die manier proberen we opdrachtgevers zo goed mogelijk te adviseren over de aanpak om hun woningen energiezuiniger te maken.”

Onderhoudspartner van onder meer:
Bo-ex
TBV Wonen
Casade
Mooiland
Frencken
Onderhoud NL
Portaal
VB&T
Joost
MVGM
Area
Brabant Wonen
Pivot Park
Thius
Woonpartners
Thuisvester