Het is ‘sunt’ om dingen weg te gooien die je nog kunt gebruiken!

‘Practice what you preach.’ Ons grotendeels circulair gebouwde en energieleverende hoofdkantoor onderstreept de duurzame ambities van de onderneming. Algemeen directeur Marith Bloem: “Het gebouw is een afspiegeling van datgene waarvoor we ons elke dag samen met onze opdrachtgevers inzetten.”

Er zijn allerlei mogelijkeden gecreëerd om even samen te overleggen

Het verhaal achter de nieuwbouw

Begin maart (2021) hebben we ons nieuwbouwpand betrokken. Tijd om onze algemeen directeur Marith Bloem aan de tand te voelen. Ze is maar wat trots op het nieuwe onderkomen van Hendriks SGR. Eerlijk is ze ook: “Als we van tevoren hadden geweten dat 2020 een coronajaar zou worden, dan hadden we de nieuwbouw uitgesteld.” Omdat Hendriks SGR veel binnenwerk doet voor woningcorporaties, lagen de meeste activiteiten van de een op de andere dag stil. “Maar zit je eenmaal in zo’n bouwtraject, dan moet je gas geven.” Het typeert de mentaliteit van ons als vastgoedonderhoudsbedrijf. 

 

De afgelopen jaren knapten we letterlijk uit de jas op de oude locatie aan de Wilhelminasingel in hartje Berghem. “Er zaten zelfs mensen met hun bureau in een open kast en materieel hadden we op nog twee andere locaties in Berghem staan. De komst van ons nieuwe pand brengt alle medewerkers samen op één plek, wat de efficiency natuurlijk ten goede komt. Ook hebben we veel aandacht aan het werkklimaat besteed, met veel groene planten (groen en planten) en meer mogelijkheden voor onderlinge communicatie. De nieuwe inrichting van het kantoor past beter bij de manier waarop wij nu werken”, aldus Bloem. “Het pand straalt uit wie wij zijn en wat wij doen.” De nieuwe locatie aan de Nieuwe Steeg op bedrijventerrein De Geer Zuid, op de grens van het landelijk gebied, is de juiste biotoop voor ons. Laagdrempelig en nog steeds met zicht op de kerktoren van Berghem. Het opvallende ontwerp, dat associaties oproept met een tuincentrum of een agrarische schuur, sluit daar naadloos bij aan. “Zakelijk, maar informeel.” Binnen voeren natuurlijke materialen, waaronder veel hout, en de kleur groen, de boventoon.

Ons nieuwe kantoor is een afspiegeling van datgene waarvoor we ons elke dag samen met onze opdrachtgevers inzetten: het bedenken van slimme en creatieve bouw- en onderhoudsoplossingen om vastgoed in alle opzichten duurzamer en meer betaalbaar te maken.

Technieken 

In ons pand zijn allerlei technieken en oplossingen toegepast die wij ook regelmatig aan opdrachtgevers adviseren. Uitgedacht in samenwerking met ketenpartners waarmee wij op andere projecten ook vaak aan tafel zit. “We hebben steeds de balans gezocht tussen duurzaam en betaalbaar”, stelt Bloem. Via 120 meter diepe putten onder de parkeerplaats wordt aardwarmte gebruikt om het hele pand te verwarmen of te koelen. Er is een optimum gezocht inzake de isolatie (Rc-waarde 6,0), het gebruik van 208 zonnepanelen en het opvangen en gebruiken van regenwater in een wadi. “We wekken meer energie op dan we zelf nodig hebben, zodat we onze uitstoot op de bouwplaats enigszins compenseren. Verder is er veel glas gebruikt en zijn onnodige plafonds weggelaten. Dat draagt bij aan het karakter van het pand en is duurzamer.” Het dak van het gebouw is bedekt met sedum en is daardoor letterlijk en figuurlijk groen. De hele realisatie vond plaats aan de hand van een circulair proces. Er zijn veel natuurlijke materialen toegepast en restantmaterialen, onder andere afkomstig van de oude locaties, zijn waar mogelijk hergebruikt. Zo hebben de magazijnstellingen alleen een nieuw kleurtje gekregen. Bloem: “Het is ‘sunt’ om dingen weg te gooien die je nog kunt (her)gebruiken.” 
Alle gebruiksruimten zijn met Clean Mat verf geschilderd, de verf op de toiletten neutraliseert geurtjes en de hal is afgewerkt met een muurverf van Sikkens die voor 35 procent bestaat uit gerecyclede verf. Afkomstig uit België, en pas aan het eind van dit jaar komt deze verf ook op de Nederlandse markt.

 

Showroom
“Ons nieuwe hoofdkantoor is een afspiegeling van datgene waarvoor we ons elke dag samen met onze opdrachtgevers inzetten: het bedenken van slimme en creatieve bouw- en onderhoudsoplossingen om vastgoed in alle opzichten duurzamer en meer betaalbaar te maken”, vervolgt Bloem. “Wij vinden dat je iets eerst moet kunnen, voordat je gaat roepen dat je het kunt. Neem renovaties van badkamers, toiletten en keukens. Dat is een belangrijke markt, waar volgens ons andere technische oplossingen sneller kunnen werken. Voorbeelden daarvan laten we hier, noem het een live showroom, zien.” Zo zijn in het pand toiletten te vinden waar Trespa, glas of Mosa Panel is toegepast.

 

Kom gerust langs om een kijkje te nemen! Wel graag even bellen van te voren in verband met Corona ;-)

 

Met dank aan: Kantoor Princen (bouwkundig ontwerp van het pand) en Daisy van den Heuvel (interieurontwerp)

 

Dit bericht komt deels uit een interview afgenomen voor Eisma's Schildersblad - nr. 3 2021

Onderhoudspartner van onder meer:
Thius
Onderhoud NL
Thuisvester
Portaal
Joost
Casade
Pivot Park
Frencken
VB&T
TBV Wonen
Brabant Wonen
Mooiland
MVGM
Woonpartners
Bo-ex
Area