De vele voordelen van een wit dak

Vanuit de lucht gezien zijn veel platte daken donkergrijs. Een bitumen laag die eenvoudig aangebracht kan worden op grote oppervlakken. Maar als je over New York zou vliegen zou je opvallen dat daar al veel daken wit zijn. Wat zijn de voordelen en hoe krijg je een dak wit?

Witte daken:

werk voor specialisten...

Koeler

Het klinkt direct logisch, een zwart dak zal warmer worden dan een wit dak. Maar de verschillen zijn gigantisch: de temperatuur van een normaal bitumen dak stijgt op een zonnige dag naar 80°C terwijl een wit dak rond 40°C blijft. Dat heeft direct effect op het klimaat in de ruimte onder het dak. Toch is het effect soms nog veel groter…

 

Nog koeler

Bij veel koelsystemen staat een deel van de installatie op het dak. Wanneer de lucht die hier wordt aangezogen koeler is, werkt het koelsysteem veel beter. Het kan zelfs voorkomen dat een koelinstallatie uitvalt omdat de lucht van buiten té warm is. Met een wit dak wordt het koelsysteem stabieler en efficiënter.

Maarten Aarts, technisch directeur bij Hendriks SGR, is enthousiast:

Witte daken hebben alleen maar voordelen, we verwachten heel veel van deze ontwikkeling. We hebben direct medewerkers de opleiding laten volgen. Mooi dat zij hun kennis nu direct in praktijk kunnen brengen.

Meer rendement uit de zon

Ook wanneer een dak voorzien is van zonnepanelen heeft een wit oppervlak grote voordelen. Het rendement van de panelen gaat omhoog wanneer de ruimte onder de panelen koeler blijft. En omdat degradatie van de cellen progressief aan temperatuur gekoppeld is, wordt ook de levensduur van de panelen verlengd.

 

Duurzaam dak

Last but not least wordt de levensduur van het dak enorm verlengd door het aanbrengen van de witte toplaag. Bij een behandeling in twee lagen kan een dak zelfs 15 jaar langer mee!

Innovatief topproduct

Global Paint Professional werkte zes jaar aan de ontwikkeling van Silicone Roofing TG. Door de vele voordelen bleek het een wondermiddel. Tc Noorthoek vertelt: Het bestaat uit een 100% siliconen bindmiddel. Per laag wordt het product in een laagdikte van 500 micron aangebracht. Eenmaal uitgehard heeft zich een 200% elastische toplaag gevormd. Waar nodig wordt, in combinatie met de Silicone Roofing TG, een speciaal fleecemateriaal aangebracht waardoor een duurzame wapening ontstaat. Zeker wanneer een tweede laag wordt aangebracht is het dak voor zeer lange tijd beschermd en genereert het de gehele periode meer rendement op zonnepanelen en airco-units.

Werk voor specialisten

Een nieuw product vergt nieuwe kennis en ervaring. Om zinvol te kunnen adviseren en verwerken is het nodig daken goed te kunnen inspecteren, reinigen en behandelen. Global Paint Professional ontwikkelde dagcursussen, een combinatie van theorie en praktijk, waardoor de kwaliteit van het product en de toepassing er van gewaarborgd worden. De mannen van Hendriks SGR mogen zich één van de eerste Certified Applicators noemen; neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

Onderhoudspartner van onder meer:
VB&T
Casade
Woonpartners
Thuisvester
Portaal
Joost
Bo-ex
Onderhoud NL
TBV Wonen
Frencken
Mooiland
Thius
MVGM
Brabant Wonen
Pivot Park
Area