Update
corona-maatregelen

LEES MEER...

“Bewoners staan bij jullie in alles voorop”

Het oude Boerenbondgebouw op de hoek Bitswijk - Houtkers in Uden heeft een metamorfose ondergaan. We hebben de beeldbepalende, maar sterk verouderde, houten trap- en balkonconstructies aan de buitenzijde vervangen door moderne constructies van staal. “Dat klinkt misschien koud, maar het is prachtig geworden”, aldus Toon van den Brand, projectmanager bij Area.

Volgens Toon stamt het pand uit de negentiende eeuw en was het ooit een lijnoliefabriek. “Het is in Uden het oudste gebouw van Area. In 1982 is het omgebouwd naar veertien één- en tweepersoons-appartementen. Nadat we het in 2016 hebben geschilderd, was het tijd om de houten trap- en balkonconstructies te vervangen. Want herstel was écht niet meer mogelijk.”

 

Bladmotief

Omdat de trappen en balkons echt bij het uiterlijk van het pand horen, nam Area Leenders Architecten Ingenieurs in de arm. Dat bedrijf bedacht nieuwe constructies van staal, met meer ruimte op de balkons en prachtige dekplaten waarin bladmotieven zijn uitgelaserd. Zo kreeg het gebouw, met behoud van zijn historie, een modernere uitstraling.

Renovatie appartementengebouw
Bitswijk - Houtkers Uden

 

Opdrachtgever: Area

 

Werkzaamheden:

-        Vervangen houten toegangstrappen

-        Vervangen houten balkons

-        Renovatie centrale hal

Kop soep

Toon: “Vervolgens hebben we een EMVI-aanbesteding (Economische Meest Voordelige Inschrijver) uitgeschreven. Daarbij scoorde Hendriks SGR de meeste punten. Niet alleen op basis van prijs, maar ook door het plan van aanpak en de beoogde communicatie met de bewoners. Tijdens de werkzaamheden moesten alle mensen immers zo goed mogelijk hun woning kunnen blijven bereiken.”

 

Al tijdens de eerste informatieavond zag Toon dat de keuze voor Hendriks SGR de juiste was. “Je kon meteen merken dat jullie veel ervaring hebben met bewonerscommunicatie. Bewoners werden rond etenstijd ontvangen in een partytent achter het gebouw. Met een kop soep en in alles lekker laagdrempelig. Daardoor was de opkomst hoog en ging iedereen goed geïnformeerd naar huis.”

 

Meebewegen

Daarna ontstonden er echter wat hobbels in het traject. Vooral door twijfels over de bevestiging van de stalen constructies. Een second opinion bij ingenieursbureau Verhoeven en Leenders bood uitkomst. Met trekproeven werd aangetoond dat de constructie toch bevestigd kon worden zoals gepland. “Maar bij de uitvoering bleek opnieuw dat er aanpassingen nodig waren. Daardoor liepen we weer vertraging op”, aldus Toon. “Gelukkig waren jullie zo flexibel om met ons mee te bewegen. Om er uiteindelijk toch in te slagen om het geheel volgens afspraak voor de bouwvakvakantie op te leveren. Heel knap, en vooral fijn voor onze bewoners.”

 

Denken vanuit bewoner

In het gebouw zelf hebben we ook de centrale hal opgeknapt. Die werd voorzien van led-verlichting, lichtere kleuren op de muren en nieuwe, lichtere vloerbedekking. Toon: “Ook daarbij lieten jullie zien dat bewoners bij jullie in alles vooropstaan. Zelfs tijdens het aanleggen van de vloer konden ze hun woningen altijd zonder onderbreking bereiken. We kijken dan ook terug op een geslaagd project.”