Vanwege de (bouwvak)vakantie zijn wij gesloten van maandag 8 augustus tot en met vrijdag 19 augustus. Maandag 22 augustus zijn we er weer!

 

Een witte coating voor je platte dak: dát is pas duurzaam vastgoedonderhoud

Dakleer op platte daken gaat gemiddeld zo’n 20/25 jaar mee. Als dat dak nu na bijvoorbeeld 20 jaar een witte coating krijgt, wordt de levensduur van dat dak direct verlengd met 25 jaar!

Hoe werkt het? 
We gebruiken Silicone Roofing TG*. Onze schilders zijn speciaal opgeleid om hiermee te kunnen en mogen werken. Deze coating stopt de veroudering van verschillende soorten dakbedekking en kan meteen over oude dakbedekking worden aangebracht. Een unieke methode, die totaal anders is dan de traditionele methode van dakrenovatie. Bovendien is het stukken voordeliger.

De belangrijkste voordelen van deze witte dakcoating:

  • Extreme UV-bescherming verdubbelt de levensduur
    Weersinvloeden, zoals UV-straling en hitte, hebben vanzelfsprekend invloed op de kwaliteit van de dakbedekking. Het siliconen bindmiddel in de coating is ongevoelig voor degradatie door UV, wat ervoor zorgt dat het dak bij regelmatig onderhoud veel langer mee gaat.

  • Zonreflectie vermindert hitte
    De witte kleur weerkaatst het zonlicht. Daardoor houdt het dak minder warmte vast. Een zwart dakvlak kan opwarmen tot 80°C, een wit dakvlak wordt niet warmer dan 40°C. De binnentemperatuur onder het dak loopt minder snel op, waardoor airco's minder vaak aan hoeven. Eventuele zonnepanelen hebben ook voordeel bij het minder warme dak, want de opbrengst wordt verhoogd. 

  • Bestand tegen stilstaand water
    De witte coating biedt een 100% waterdicht membraan dat bestand is tegen stilstaand water. Door het silicone bindmiddel ontstaat een hydrofobe (waterafstotende) laag. Met de naadloze afwerking is inwatering door stilstaand water uitgesloten.

Het werkklimaat binnen wordt verbeterd én u werkt aan de verduurzaming van uw kantoorpand. Bovendien dringt u met deze simpele ingreep meteen het energieverbruik terug. U weet waarschijnlijk wel dat in 2023 alle kantoren verplicht zijn om een energielabel C te hebben? Vaak is een kleine investering al genoeg om daaraan te voldoen.

Het temperatuurverschil op een zeer zonnige dag tussen het oude zwarte dak en het nieuwe witte dak is wel 40-50 graden Celcius.

In de praktijk: Pivot Park Oss


Vorig jaar hebben we het dak van een van de gebouwen van Pivot Park in Oss wit gecoat. Pivot Park is een life sciences park waar het belangrijk is dat er een constante temperatuur in het gebouw wordt aangehouden aangezien er zowel laboratorium- alsook kantoorruimten zijn. We vroegen facilitair coördinator van Pivot Park Ton Sluis naar zijn ervaringen met het wit gecoate dak.

 

Wat was de reden om het dak te coaten?
De koelinstallatie in ons gebouw moest zeer hard werken om het gebouw te kunnen koelen. We zochten naar een oplossing om de koelunit te ontlasten en uitval te voorkomen. 

Hoe snel werd dit gerealiseerd? 
Het te behandelen dakvlak heeft een oppervlakte van 360 m2. Om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren was het nodig het bestaande dak eerst goed en grondig te reinigen. Na controle van de leverancier is de nieuwe dakcoating aangebracht. De totale doorlooptijd was ongeveer één week, dus dat was heel snel.

 

Heeft het de verwachtingen waargemaakt?
Vorig jaar was meteen een hele hete zomer en door de witte dakcoating zijn we deze heel goed doorgekomen. Bij warme zomerse dagen blijkt het dak veel minder warm te worden. Het temperatuurverschil op een zeer zonnige dag tussen het oude zwarte dak en het nieuwe witte dak is wel 40-50o C. De koeling werkt rustiger wat weer in het energieverbruik terug te zien is. Bovendien zal de levensduur flink opgerekt zijn door de witte coating, maar dit zal op termijn natuurlijk moeten blijken.

 

Aandachtspunt
Op witte daken is vuilaanhechting sneller zichtbaar. Om gebruik te maken van de optimale reflectie is het daarom raadzaam het dak jaarlijks te reinigen.

Meer weten?
Bel of mail met Wichert Spanjers: w.spanjers@hendrikssgr.nl / 06-17310373

 

*Een product van Global Paint Professional 

Onderhoudspartner van onder meer:
Brabant Wonen
Pivot Park
Thius
Thuisvester
Onderhoud NL
Frencken
Casade
Area
TBV Wonen
Bo-ex
Portaal
Woonpartners
Joost
VB&T
Mooiland
MVGM